« Ugryzienie kleszcza – jak się obronić?

Kawa to nie tylko napar który pijemy w efekcie końcowym. Kawa to w głównej mirze ziarno kawowca, ale nie bezpośrednio z nich sporządzana lecz dopiero po uprzednim selektywnym doborze odpowiedniego rodzaju czy mieszanki gatunków. Następnym krokiem który także wpływa na efekt dobrej jakościowo kawy jest dobór metod suszenia ziaren oraz czas i temperatura ich późniejszego parzenia. Powyższe parametry możemy z łatwością sprawdzić czy też dowiedzieć się bezpośrednio u producenta, choć często informacje te są podane na opakowaniu.
Oczywiście nie mamy bezpośredniej styczności ze wszystkimi kolejnymi etapami produkcji i obróbki ziaren kawowca. Tak naprawdę zależy od nas głównie wybór kawy dostępnej w sklepie. Najlepiej sięgać po kawę ziarnistą i zmielić ją samemu, gdyż tylko taka posiada największą liczbę aromatów, za czym idzie wyższy poziom aromatyczności i efektywności smakowej samego naparu. Późniejszą kwestią jest już dobór metody parzenia zmielonej kawy.
Jako iż, ogromną popularnością cieszy się cafe latte macchiato postanowiłam ten temat nieco poszerzyć!! Cafe latte macchiato jest kawą wysoce efektowną wizualnie i właśnie jej warstwowość nadaje jej miano wyjątkowej. Wydaje się skomplikowana w wykonaniu ale w rzeczywistości jest niesamowicie łatwa do przygotowania!! Każdy doświadczony barista jest w stanie potwierdzić moją tezę!! Cafe latte macchiato zalicza się co prawda do napojów mlecznych na bazie espresso, ale jest doskonałą kawą na delikatne rozpoczęcie kolejnego, pełnego wyzwań tygodnia czy dnia! Pewnie zastanawiacie się jaki jest przepis na kawę idealną! Jak zrobić dobra kawę domowymi sposobami? Ależ to banalnie proste! Wczytaj się uważnie a zdradzę Tobie ten sekret!
A więc, aby przygotować cafe latte macchiato wszystko czego potrzebujemy jest spienione ciepłe mleko oraz espresso –może być jak najbardziej takie z urządzenia do Mokki. Aby spienić mleko domowym sposobem najpierw musimy je podgrzać do około 50°C. Następnie takie ciepłe mleko musimy spienić, można do tego użyć łatwy w obsłudze spieniacz do mleka przeznaczony właśnie do robienia cafe latte macchiato w domu. Całość najlepiej przelać do przezroczystej wysokiej szklanki. Pozostawiamy szklankę z mlekiem na dwie- trzy minuty, w tym samym czasie przygotowując espresso. Pozwoli to nam zaoszczędzić czas i jednocześnie mleko ulegnie rozwarstwieniu co pozwoli nam na utworzenie specyficznych warstw. Gdy mamy już gotowe espresso musimy wlać je ostrożnie do mleka pamiętając, że espresso musi być gorące –cieplejsze od mleka. No i jak? Prawda, że banalnie proste?!
Sandra Mirończuk