Główna » Sprytny sposób » Wina włoskie

Wina włoskie

Chianti, prosecco, a może marsala? Wina włoskie opanowały Świat!! Zgodzicie się ze mną? Kto z Was nie lubi spędzić dobrej kolacji wzbogaconej o wina włoskie!? Kolacja to jedno ale łatwo ją zepsuć źle dobranym winem! Białe? Czerwone? A może różowe? Macie ochotę na musujące? Wytrawne? Słodkie? Ile razy ja stałam w sklepie w dziale z winami, gdzie każda z dziesiątek półek uginała się przed ich ciężarem! Wybór jest tak obszerny, że sami się w tym gubimy! Co jest normalne jeśli nie jesteśmy wykwalifikowanymi sommelierami! Warto jednak poznać kilka podstaw, co do czego i jakie okaże się najlepsze by każda lampka wina była niczym orgazm dla naszego podniebienia! Takie są właśnie wina włoskie!

Jak powstaje wino?

Wino jest napojem alkoholowym które powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej. Sama nazwa jednak już nam wskazuje, że do tego procesu potrzebna są nam owoce –winogrona. Proces produkcji wina jest skomplikowany. Inżynierowie chemiczni używają do tego procesu wielu składników, w zależności od producenta mogą się one nieznacznie różnić. Dlatego też, obecnie jest znana nam duża gama win! Oczywiście na sam smak nie wpływa sama praca produkcji wina od strony „chemicznej” ale chyba ważniejszym etapem są winiarnie, podczas których pielęgnuje się szczepy winogron, dba o odpowiednie natężenie promieni słonecznych, nawodnienia, temperatury czy nawet uprawy ziemi!

Najpopularniejsze wina włoskie

Włochy, regiony ale najwspanialsze to winnice i rozkoszowanie się prawdziwym włoskim winem!! Wino chianti i wino prosecco! Zupełnie różne od siebie, a jednak zdobyły sławę i miano wysokiego uznania na całym świecie!! Dlaczego różne od siebie? Nie tylko pochodzą z innych regionów słonecznych Włoch ale także różnią się barwą, konsystencją i smakiem oczywiście! A więc… Wino chianti jest winem czerwonym wytrawnym, już sama jego nazwa wskazuje nam region jego pochodzenia. Chianti to przepiękne wzgórza toskańskie gdzie rzecz jasna uprawia się winogrona w winiarniach i jednocześnie produkuje wino. Zawartość alkoholu to ok.11,5-12,5%. Warto jest tutaj wspomnieć, że czerwone wino podajemy głównie do mięs, pieczeni, dziczyzny, do wędlin czy kaczki. Wino prosecco natomiast jest winem białym na dodatek musującym. Zalicza się także do win wytrawnych. Wino prosecco pochodzi z regionu Wenecji i standardowa zawartość alkoholu wynosi 10,5%. Na jego bazie przyrządza się wiele drinków i napoi alkoholowych. Oczywiście doskonałe do wznoszenia toastu!!

Nabraliście już ochoty na któreś z nich? Zapewniam, że wina włoskie są zawsze trafem w dziesiątkę! Doskonałość ich smaku potrafi przenieść nas w słoneczne regiony Włoch, nasze kubki smakowe stoją przed nowym doznaniem smakowym, a zadowolenie z drogocennej receptury nadal pozostaje „słodką” tajemnicą. Nic więc dziwnego, że wina włoskie opanowały świat i znajdują się w każdej dobrej restauracji! A zatem? Kto jest dziś chętny na lampkę dobrego wina? Zapewne każdy z Was! Pozostaje mi na koniec zapytać, białego czy czerwonego? Prosecco czy chianti?

Sandra Mirończuk

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share