Główna » Kulinarne sposoby » Tarta z kurczakiem – przepis

Tarta z kurczakiem – przepis

Tarta z kurczakiem to proste danie obiadowe, które idealnie nadaje się także na kolację, lub w ramach przystawki albo przekąski na zimno. Można ją łączyć z różnymi dodatkami i tylko od Ciebie zależy co dodasz do kurczaka. Cukinia? A może szpinak albo feta? Idealnie sprawdzi się w każdym z tych połączeń. A co my dodaliśmy do kurczaka?

Nie kombinowaliśmy przesadnie bo zazwyczaj najsmaczniejsze są dania naprawdę proste. Poza tym – chodzi też przecież o czas. Jako mama z dwójką dzieci, pracująca w domu i zajmująca się tym domem (Ha! w końcu jestem głową rodziny) nie mam czasu na stanie przy garnkach przez pół dnia. Dlatego wybieram proste przepisy, i sprawdzone połączenia. Dzięki temu wiem, że nie będę musiała zjeść wszystkiego sama 😉 No dobra.. ale co w takim razie będzie potrzebne, żeby nasza tarta z kurczakiem mogła wreszcie zacząć pięknie pachnieć?

Tarta z kurczakiem – składniki

Wymienię zarówno składniki niezbędne do przygotowania ciasta, jak i te na farsz oraz sam sos beszamelowy.

  • Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (możesz też użyć orkiszowej, wtedy odchudzisz trochę swoją tertę. Najtaniej kupisz ją Tutaj — > KLIK ) MASŁO (nie żadna tam margaryna) – około 150 gram, jedno jajco, łyżka mleka prosto z lodówki no i sól – pół łyżeczki mniej więcej.
  • Sos beszamelowy: Standardowy przepis. 2 łyżki masełka, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka
  • Dodatki: Kurczak – jedna, podwójna pierś. Do tego szczypiorek – najlepiej taki z dymką. No i żółty ser, jakieś 200 gram. W sumie to wszystko – możesz jeszcze dodać ulubione zioła

Tarta z mięsem – przygotowanie

Czy tarta na obiad to dobry pomysł? JASNE! Wprawdzie piecze się dość długo, ale samej roboty nie ma przy niej wiele a później – resztę – można zjeść nawet bez odgrzewania. Na zimno też jest pyszna – serio. Jak ją robimy?

Zaczynamy od ciasta. Wrzucamy wszystko do miski i zagniatamy – proste, prawda? A jak już wszystko się ładnie połączy, to wkładamy na pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotowujemy mięso na farsz. Kroimy pierś z kurczaka w drobną kosteczkę, i wrzucamy na patelnię odpowiednio doprawiając, na koniec dorzucamy szczypiorek i dymkę  – dużo szczypiorku. I gwarantuję, że już Wam w kuchni wiosną pachnie.

No dobra.. piekarnik włączony? Musisz go ustawić na 190 stopni (góra i dół, bez termoobiegu). Jak się nagrzeje, to rozwałkuj ciasto i wyłóż na formę do tarty. Później ponakłuwaj je widelcem i niech wjedzie do piekarnika na 20 minut.

Przygotuj sos beszamelowy. Na patelnię wrzuć masełko, po rozpuszczeniu dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, a na koniec dolej mleko. Jak zgęstnieje, odstaw. Jeżeli został Tobie jeszcze szczypiorek to możesz dorzucić do sosu. I teraz – są różne szkoły. Ja ścieram na tarce żółty ser, i połowę dorzucam do wystudzonego sosu, ale niektórzy wolą wbić do niego dwa jaja i rozmieszać a więcej sera zostawić na górę – wybór pozostawiam Tobie.




Po 20 minutach wyjmij tartę z piekarnika, wyłóż na nią kurczaka, zalej wszystko beszamelem i obficie posyp serem na górze. I znów wjazd do pieca – jeszcze ze 25 minut musisz jej dać. A później?

tarta z mięsem

tarta z kurczakiem

Smakowicie wygląda, prawda? Moje małe ośmiorniczki mówią, że tarta z kurczakiem jest lepsza niż pizza – a to prawdziwi smakosze, dlatego musicie im uwierzyć na słowo.

tarta na obiad

Życzę Wam smacznego i bądźcie pewni, że to nie jedyny przepis na tartę, który pojawi się na portalu. A może podzielicie sę swoim ulubionym przepisem?

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Komentarze (1)

  1. […] Dietetyczna tarta szpinakowa , Jaglana tarta , Tarta szpinakowa z fetą , Tarta z kurczakiem […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share