Główna » Kulinarne sposoby » Tarta szpinakowa z fetą

Tarta szpinakowa z fetą

Tarta szpinakowa pojawia się na naszym stole dość często. Głównie dlatego, że uwielbiamy szpinak w każdej postaci ale też z tego powodu, że robi się ją szybko a wcinać można i na zimno, i na ciepło. Tarta ze szpinakiem i serem feta to prawdziwy hit, musisz jej spróbować!

Tarta szpinakowa – co będzie nam potrzebne?

Nie ma tutaj długiej listy bo tarta ze szpinakiem i fetą ma właściwie tylko kilka podstawowych składników. Nie jest jakoś szczególnie droga w przygotowaniu, za to MEGA smaczna. No to czego potrzebujemy?

  • szpinak – najlepiej kupić taki jak  Tutaj — > KLIK , i tam też dostaniecie chyba najtańszy, ale można też skorzystać z rozdrobnionego. Polecam też kupować świeży, na przykład w Biedronie.
  • Ser feta – jedna kostka
  • starty, żółty ser – jakieś 150-200 gram
  • Składniki na sos beszamelowy i na ciasto takie same jak w przepisie na tartę z kurczakiem – TUTAJ.





Poza składnikiami na ciasto i farsz, potrzebujemy też formę do tarty, ja używam tej dostępnej Tutaj — > KLIK

Tarta szpinakowa – przygotowanie

Tarta ze szpinakiem i serem feta nie różni się właściwie niczym prócz farszu od tej, na którą przepis podawałam w tym na tartę z kurczakiem.  Ciasto przygotowujemy tak samo.

Szpinak podsmażamy na patelni z solą i czosnkiem. Fetę kroimy w drobną kostkę. Robimy beszamel. Kiedy wystygnie dorzucamy do niego szpinak i połowę startego, żółtego sera.

Gdy tarta się podpiecze wyjmujemy ją z piekarnika i wylewamy masę szpinakową, na wierzchu układamy warstwę pokrojonej fety i wszystko zasypujemy żółtym serem. Wjazd do piekarnika jeszcze na jakieś 25 minut. Po tym czasie nasza tarta ze szpinakiem i fetą jest gotowa. SMACZNEGO!

tarta ze szpinakiem i serem feta

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share