Główna » Kulinarne sposoby » Szynka z szynkowara – drobiowa

Szynka z szynkowara – drobiowa

Trudno dzisiaj kupić w sklepie wędlinę nie napompowaną wszelakimi możliwymi do spożycia chemikaliami. Jak czytam etykiety niektórych wyrobów, to aż mi się w głowie kręci od ilości skrótów typu E, lub fachowych nazw. No tyle tam potrafi być tego, że to aż smutne. I te poklejone kolagenowym klejem kawałki mięsa udające całe, przecież to widać… Dlatego własne wędliny z szynkowara to dobry pomysł. Dziś szynka drobiowa, czyli indyk z szynkowara.

W skład takiej szynki wchodzi tylko mięso, woda, sól i jeśli mamy pewność co do pochodzenia indyczej piersi, to nie ma chyba zdrowszej opcji na wędlinę. Sól wraz z temperaturą elegancko nam ją zakonserwuje, nie wędzimy jej, więc ciocia Unia nam nie powie, że jest niezdrowa. Taka szynka drobiowa praktycznie nie posiada tłuszczu więc wszyscy dbający o linię też będą usatysfakcjonowani. Za chwilę podam przepis, sporo zależy od wielkości samego szynkowara, te najmniejsze, do domowego użytku często mieszczą około kilograma mięsa, jest to taki w sam raz rozmiar, można oczywiście nabyć większe, ale chyba lepiej mieć dwa małe i bawić się w różne opcje, ale każdemu według potrzeb. Ustrojstwo zaś możesz kupić tutaj: Tutaj —> KLIK

Szynka z szynkowara – drobiowa – składniki.

  • pierś z indyka – tak około kilograma, do mojego przetestowanego szynkowara mieści się 800 gramów, a i to czasem muszę kawałeczek odkroić
  • sól – taka zwykła spożywcza w ilości dwóch łyżek na litr wody
  • woda – przegotowana, ale zimna

indyk z szynkowara

Szynka z szynkowara – drobiowa – przygotowanie.

Ładny kawałek piersi z indyka oczyść z błon i innych skrawków, których nie lubisz. Przecież robisz to dla siebie, więc pomachaj chwilę tym nożem. To co zostanie możesz dać kotu, a jeśli nie masz kota to wywal lub wrzuć do zupy jak będziesz wywar gotować. Wodę przegotuj, poczekaj aż ostygnie. Wsyp sól, w proporcji 2 łyżki na litr wody. Indyka ułóż w szklanym lub kamionkowym naczyniu u zalej solanką.  Jeśli ma ci wyjść ta szynka drobiowa, to zalej tak, żeby woda przykrywała całkowicie mięso i hyc na dwie trzy doby do lodówki.

Szynka z szynkowara – parzenie.

Włóż mięso do specjalnego woreczka do szynkowara Tutaj —> KLIK, lub innej folii spożywczej odpornej na temperaturę, bo potem bardzo ciężko będzie wyjąć gotową szynkę. Upchaj mocno mięso, jeśli nie zmieści się całe odkrój kawałek, staraj się nie porozrywać struktury. Żeby indyk z szynkowara wyszedł idealny, trzeba pilnować temperatury. Potrzebny będzie termometr do mięsa. Włóż do wody o temperaturze 70 stopni celcjusza. Taką samą temperaturę MUSI osiągnąć mięso w środku. Parzyć należy tak 60-70 minut. W tym czasie zmniejszy ono swoją objętość dość znacznie. Nie przesadź z czasem, bo wyjdzie za suchy. Wyjmuj po ostudzeniu. I ciesz się bo domowe wędliny z szynkowara to zdrowe niebo w gębie!

Share
Author: Pająk Onufry
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share