Główna » Domowe sposoby » Sos beszamelowy – do czego najlepiej pasuje

Sos beszamelowy – do czego najlepiej pasuje

Beszamel to sos na bazie masła, mąki pszennej i mleka. Dobrze komponuje się zarówno z mięsem, rybami, jak i warzywami. Jest także niezastąpionym dodatkiem do makaronów, sufletów, a nawet kanapek.

Beszamel jako sos do mięs i ryb

Konsystencja beszamelu w dużej mierze zależy od ilości mleka dodanego do sosu. Rzadszy sos beszamelowy będzie idealny jako sos do potraw mięsnych i rybnych. Pasuje między innymi do piersi z kurczaka, indyka, wołowiny i jagnięciny. Dobrze z tym sosem komponują się też białe ryby morskie, takie jak dorsz, halibut, sola i mintaj.

Sos beszamelowy w zapiekankach makaronowych i lasagne

Beszamel dobrze sprawdzi się także jako dodatek do zapiekanych makaronów. Można użyć go samodzielnie lub jako podstawy i uzupełnić dodatkami warzywnymi i mięsnymi. Popularne dania makaronowe z beszamelem to zapiekanka z pieczarkami i szynką, zapiekanka z brokułami czy makaron z sosem serowym (do beszamelu dodajemy starty żółty ser). Bez sosu beszamelowego trudno też sobie wyobrazić słynną włoską lasagne, czyli płaty makaronu zapieczone z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem.

Beszamel z warzywami

Sos beszamelowy pasuje także do dań wegetariańskich, bo dobrze komponuje się z pieczonymi i gotowanymi warzywami. Najczęściej serwuje się go ze szparagami, brokułami, kalafiorem, cykorią i marchewką. Możemy go podawać z jednym rodzajem warzyw lub z ich mieszanką.

Suflety z beszamelem

Na bazie sosu beszamelowego piecze się suflety, zarówno wytrawne, jak i słodkie. Aby uzyskać suflet serowy, do lekko przestudzonego beszamelu dodajemy starty ser żółty, pokruszony ser pleśniowy, żółtka jaj i musztardę francuską. Następnie ubijamy białka i dodajemy je do masy beszamelowej. Wszystko przekładamy do kokilek i zapiekamy w piekarniku. Podobnie można przyrządzić suflet na słodko. Sery i musztardę zastępujemy wtedy na przykład skórką z cytryny, wiórkami kokosowymi czy likierem owocowym. Masę lekko słodzimy.

Sos beszamelowy na kanapkach

Jednym z zaskakujących rozwiązań może się wydawać dodanie beszamelu do kanapek. Francuzi jednak od lat jadają tak swoje Croque Madame i Croque Monsieur, czyli kanapki zapiekane z szynką, serem i jajkiem. Dwa warianty tej samej kanapki różnią się tym, że w wersji damskiej jajko podaje się sadzone na wierzchu kanapki, w wersji męskiej w jajku namacza się pieczywo przed zapiekaniem. W obu wersjach nieodłącznym dodatkiem jest sos beszamelowy.

Zobacz także: Zapiekanki w nowej odsłonie

Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Komentarze (1)

  1. Uwielbiam beszamel i zawsze w mojej lazanii jest go baaardzo dużo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *