Główna » Domowe sposoby » Jak siać rzeżuchę i dlaczego warto?

Jak siać rzeżuchę i dlaczego warto?

Czy wiecie, dlaczego warto sięgać po rzeżuchę? Przypominamy sobie o niej zwykle dopiero przed Wielkanocą, kiedy to jest częścią świątecznych stroików. A szkoda, bo naprawdę warto ją jeść nie tylko od święta. Jak siać rzeżuchę? Czy każdy może ją hodować? Sprawdź!

Przeciwutleniacze i witamina C

Dzięki ich zawartości, spożywanie rzeżuchy może nas uchronić nawet przed nowotworem. Palisz papierosy? Również sięgaj po rzeżuchę, bo zawiera tzw. izotiocyjaniny. Tak, to właśnie dzięki ich zawartości czujemy ostry, charakterystyczny smak rośliny. Ale ja na przykład lubię ją właśnie dlatego – idealnie przełamuje smak delikatnych sałatek czy surówek i pasuje do kanapek.

Idealna po złamaniu?

Bo podobno rzeżucha wzmacnia kości, a to dzięki zawartości witaminy K. Także wszyscy, którzy wcinają rzeżuchę, mogą nie bać się ewentualnej osteoporozy. Dodatkowo rzeżucha zawiera luteinę, dzięki czemu może chronić nasz wzrok. No i jest w niej też witamina C, która zapobiega przeziębieniom, a dodatkowo kwas foliowy, potas, czy magnez, jak więc widzisz, rzeżuchę jeść po prostu warto. A jak siać rzeżuchę?

Jak siać rzeżuchę – krótki poradnik!

Żeby nasza rzeżucha nam wyrosła potrzebuje około 7 – 10 dni, co warto wziąć pod uwagę w przypadku, gdy chcemy mieć piękne kiełki na Wielkanoc. To już tuż tuż. Nie zgapcie się.

Wiecie co to jest kiełkownica? Może wyglądać na przykład tak:

 

kiełkownica

A ceny kiełkownic zaczynają się od 30 zł. Jednak czy warto w nią inwestować? Na pewno jest to pewnego rodzaju wygoda, ale ja uważam, że jednocześnie jest to też zbędny gadżet, bo rzeżuchę można wyhodować domowymi sposobami. Wystarczy nam do tego jedynie spodeczek, lignina lub wata oraz nasiona rzeżuchy.

Wybieramy sobie nasłonecznione miejsce mieszkania – u mnie zwykle jest to kuchenny parapet. Watę lub ligninę moczymy, rozsypujemy na niej nasionka i układamy wszystko na talerzyku. Całość musimy codziennie podlewać ale nie tak mocno, żeby nasionka nam w wodzie pływały. Wystarczy zrobić to zraszaczem.

Ważne jest też to, żeby nasza rzeżucha nie zakwitła. Lubię ten gorzki posmak, ale kiedy roślina kwitnie jest on jeszcze bardziej intensywny. Dla mnie zwyczajnie nie do zniesienia.

Fajnie siać rzeżuchę  w jakimś dekoracyjnym naczyniu, bo może być ona nie tylko wspaniałym dodatkiem do naszych potraw, ale również ozdobą naszego domu. A Wy.. lubicie rzeżuchę? Siejecie samodzielnie?

Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *