Główna » Kulinarne sposoby » Sernik budyniowy z bezą

Sernik budyniowy z bezą

Za mało Ci słodkości? Nie wyobrażasz sobie jakichkolwiek świąt bez sernika, czy bez bezy. To jest przepis na sernik na kruchym spodzie, który spełni wszelkie twoje oczekiwania. Jest znakomity, wilgotny, nie rozwala się i pięknie wygląda z tą burzą piany na sobie. Jak Szopen po koncercie wygląda. Do roboty.

Na spodzie z kruchego ciasta możesz skomponować sernikowo-bezową orgię. Kruchy spód, miękki i wilgotny ser, oraz słodka, chrupiąca beza, no weź ugryź ten sernik budyniowy i się nie uśmiechnij… Zrób ten sernik z bezą, zaczynamy od składników.

Sernik budyniowy – składniki.

Ciasto:

  • mąka pszenna – 300 gramów dobrej mąki, czyli jakieś dwie pełne szklanki
  • masło – 150 gramów, to będzie 3/4 standardowej kostki
  • jajka – dwa
  • cukier – kryształ, pół szklanki
  • proszek do pieczenia – dwie łyżeczki
  • wanilia – trochę ekstraktu, lub proszku, jak lubisz wsyp ten chemiczny cukier o smaku wanilii

Masa serowa:

  • tłusty twaróg – najlepiej iść na łatwiznę i kupić jakiś dobry twaróg już zmielony, tak zwany sernikowy, kup kilogram
  • cukier – 3/4 szklanki
  • żółtka – cztery
  • mleko – trzy szklanki
  • budyń waniliowy – dwa opakowania
  • sok z cytryny – wyciśnięty z jednej cytryny

Beza:

  • białko – cztery
  • cukier – cztery łyżki

Sernik budyniowy – przygotowanie.

Zacznij od ciasta. Utrzyj masło z cukrem, jajkami i wanilią na gładką masę. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym przesiewając przez sitko dodawaj do masy, mieszając. Zagnieć je. Gnieć tak długo, aż stanie się jedwabiście gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Możesz oczywiście wyrobić je w maszynie, ale ja wierzę, że tylko rękami jesteś w stanie wyrobić pyszne ciasto. Weź blachę, wyłóż ją pergaminem do pieczenia, możesz też wysmarować tłuszczem, ale pergamin sprawdza się zdecydowanie lepiej, łatwiej jest nawet wyjąc potem takie ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż spód blachy oraz boki.

Teraz masa. Tu sprawa jest dziecinnie prosta, po prostu połącz wszystkie składniki i wymieszaj porządnie, powstanie masa, którą wylej na wcześniej przygotowane ciasto. Teraz do pieca, 180 stopni. Piecz około pół godziny, ale nie podchodź na sztywno do tego czasu, sprawdź, poprzez potrząsanie blaszką, czy ser jest w miarę stały, jak się nie rusza w blaszce to jest gotowy na dalszy etap.

Jak piecze się ciasto, weź suchą i czystą miskę, niech nie będzie tłusta, bo się piana nie ubije. Trzep te białka dodając cukier, aż powstanie sztywna piana, potem wyłóż na podpieczone ciasto – wtedy jak masa serowa już się nie rusza. Piecz jeszcze jakieś piętnaście minut. Pamiętaj, że takie ciasto kroi się dopiero jak ostygnie.

To jest bardzo prosty przepis na sernik na kruchym spodzie. Smacznego!

Share
Author: Pająk Onufry
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. Milena napisał(a):

    Nie jest podane ile twarogu.

  2. Pająk Onufry napisał(a):

    Dziękuję za czujność ;-), już dopisałem, potrzeba kilograma twarogu. Pozdrawiam.

  3. iza napisał(a):

    Mam piekarnik elektryczny na jakiej funkcji piec i ile stopni pomozecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share