Główna » Kulinarne sposoby » Rolada z bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną

Kręcą cię rolady biszkoptowe? A może rolada biszkoptowa z kremem to coś, co twoje dziecko zażyczyło sobie jako urodzinowe ciasto? Bez paniki, ten bardzo prosty i sprawdzony przepis uratuje każdą sytuację. Do dzieła.

Rolada z bitą śmietaną nie jest wcale trudna do zrobienia. Rolady biszkoptowe to wdzięczne ciasta, możesz ja napakować jakimiś wesołymi owocami i dzieci będą wniebowzięte. Żeby to ciach ci się nie rozjechało, warto krem ustabilizować galaretką. Doda ona ciekawego smaku i zrobi robotę.

Rolada z bitą śmietaną – składniki.

Biszkopt:

  • jaja – 6 dużych
  • cukier – 6 łyżek i dodatkowy cukier do wysypania ściereczki
  • mąka pszenna – 6 czubatych łyżek
  • wanilia – w proszku lub paczka cukru wanilinowego
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • sól – szczypta

Krem:

  • śmietana kremówka – 36%, pół litra
  • cukier puder – dwie łyżki
  • galaretka cytrynowa – jedna paczka
  • woda – wrzątek, jedna szklanka
  • puszka owoców – brzoskwinie lub ananasy na przykład

Rolada z bitą śmietaną – przygotowanie.

Zacznij od biszkoptu. W suchej misce ubij z białek i szczypty soli sztywną pianę. Ubijając dodaj cukier, wanilię, potem żółtka. Może mikser ci się popsuł? Nic strasznego ten jest całkiem spoko: KLIK —> MIKSER. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Do ukręconej masy dodawaj delikatnie mąkę z proszkiem i mieszaj tak, żeby nie opadła, drewnianą łyżką na przykład. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Weź taką dużą płaską blachę, co się ją wsuwa do piekarnika. Wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę. Wstaw do pieca i od razu ustaw temperaturę na 180 stopni. Niech rośnie w czasie pieczenia i temperatura i ciasto. Piecz maksymalnie piętnaście minut. Weź czystą ściereczkę, rozłóż na blacie, obsyp cukrem kryształem – dokładnie to zrób. Ciasto prosto z pieca ułóż na ściereczce, zdejmij papier i luźno zwiń w rulon ze ściereczką. Zostaw do wystygnięcia.

Teraz krem. W szklance wrzątku rozpuść galaretkę. Pozostaw do ostygnięcia, niech będzie zimna, ale niech nie zastygnie, powinna mieć konsystencję kisielu. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, wymieszaj z półpłynną galaretką.

Rozwiń ciasto, rozsmaruj krem na tej stronie ciasta, na której nie ma cukru. Na brzegach pozostaw trochę miejsca, by się dobrze zwinęła. Pozostaw trochę kremu, by wysmarować zwiniętą roladę. Rozłóż ulubione owoce. Zwiń roladę, Wysmaruj kremem i obsyp czym tam lubisz.

I rolada biszkoptowa z kremem gotowa. Warto ją trzymać w lodówce. Chcecie jeszcze jakieś rolady biszkoptowe?

 

Author: Pająk Onufry
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *