Główna » Kulinarne sposoby » Puszysty omlet wytrawny z warzywami

Puszysty omlet wytrawny z warzywami

Wiecie, że nigdy wcześniej nie robiłam prawdziwych omletów? Widać to trochę na załączonym obrazku bo chociaż mój puszysty omlet wytrawny z warzywami wygląda bardzo smakowicie, to jednak nie profesjonalnie. No ale to bardziej wina patelni niż mojego braku wprawy. W każdym razie, po omlecie wytrawnym mam zamiar przygotować też taki w wersji na słodko – może bardziej się uda:)

Puszysty omlet wytrawny z warzywami – czego nam potrzeba?

  • 2 jajka  – ja dałam jedno, ale w oryginalnym przepisie są dwa białka i jedno żółtko. Bo to opcja fit jest 😉
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół papryki czerwonej
  • 2 duże pieczarki
  • duuużo szczypiorku i cebulka – najlepiej czerwona
  • przyprawy do smaku

Puszysty omlet wytrawny z warzywami – przygotowanie

Najpierw musimy ubić białka, wbijamy je więce do miski i ubijamy na sztywną pianę. To dzięki temu właśnie wyjdzie nam puszysty omlet. Żółtko roztrzepujemy widelcem z płatkami – możemy dorzucić tam część szypiorku. Później mieszamy wszystko z białkiem – delikatnie – i odstawiamy na kilka chwil, żeby płatki trochę rozmiękły.

W tym czasie kroimy w drobką kosteczkę resztę składników. Na patelnię z odrobiną oleju kokosowego ( polecam, można go kupić na przykład TUTAJ, a jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny i NIC się na nim nie przypala. NIGDY. Nawet gdybyście mieli nasmażyć na nim tonę schabowych z panierką. I jest baardzo wydajny)

Jak się nam wszystko podsmaży, wylewamy na to masę jajeczną, a później przykrywamy pokrywką. Mmmm… na pewno już czujecie jak pachnie 🙂

Jak „dojdzie”, można wywalić na talerz. No posypać obficie szczypiorkiem. Jak macie ochotę, możecie zjeść z dodatkami, ale jest tak syty, że spokojnie można jeść bez.  SMACZNEGO!

puszysty omlet

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share