Główna » Kulinarne sposoby » Pstrąg ze szpinakiem w roladzie

Pstrąg ze szpinakiem w roladzie

Nie przepadam za pstrągiem – nawet tym łososiowym. Uważam, że z łososiem ma niewiele wspólnego, ale kiedy dorzucę do niego ulubione dodatki – w tym przypadku szpinak – i zrobię z niego potrawę niestandardową (to chyba ulubione określenie Pająka Onufrego.. no… może jeszcze  – wielowarstwowe – bym dodała 😉 ) to wychodzi nam coś naprawdę zjadliwego, i w sumie wyglądającego całkiem ciekawie. Pstrąg ze szpinakiem – ciekawi jesteście przepisu?

Pstrąg ze szpinakiem – czego nam potrzeba?

No na pewno pstrąga – polecam TAKIEGO Jak chcecie jedną roladę, to jeden filet wystarczy – jest dość syty, więc jeśli nie ma tego kto z wami zjeść, bo polecam nie kupować więcej. Do tego szpinak. Można wykorzystać mrożony ale ja wolę świeży. Czosnek – jakieś 2 ząbki. Ziemniaki – 2 sztuki. I dowolne warzywa – do zrobienia sałatki.

Pstrąg ze szpinakiem – przygotowanie

Z naszej rybki musimy powyciągać ości, i zdjąć z niej skórę. Opruszamy ją lekko solą i odkładamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, i wrzucamy czosnek a później szpinak. Smażymy aż zmięknie. I teraz najlepsza zabawa. Folia aluminiowa – na pewno masz ją w domu. Przyda się. Bierzesz rybkę. Nakładasz na nią równomiernie szpinak i zwijasz. Powinna się trzymać w tej formie ale jak się nie trzyma, to wciśnij w nią wykałaczkę. Tylko dokładnie, żeby nie przebiła folii bo teraz kładziesz na niej roladkę i robisz z tej folii na niej cukierka. Opakowujesz naszą rybkę szczelnie, bo wrzucisz ją do wrządej wody na jakieś 25 minut.

W tym czasie umyj dokładnie młode ziemniaczki, zrób w nich otwory, posmaruj delikatnie oliwą i posyp solą morską oraz tymiankiem. No i do piekarnika. 180 stopni i 25- 30 minut. Akurat tyle prawie, co rybka. Wyjmujemy wszystko jak jest już gotowe, układamy na talerzu i podajem w towarzystwie warzyw. Może być z sałatką warzywną na bazie jogurtu. Nasz pstrąg ze szpinakiem gotowy. SMACZNEGO.

pstrąg ze szpinakiem

pstrąg łososiowy

pstrąg na obiad

przepis na rybę

Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *