Nietypowe winogrona białe – gewürztraminer

Gewürztraminer to niemiecka nazwa, pod którą najczęściej rozpoznawana jest specyficzna mutacja savignion rose. Włosi na ten szczep mówią traminer aromatico. Co jest w nim takiego wyjątkowego, że warto się mu przyjrzeć bliżej?

Charakterystyka rośliny

Gewürztraminera łatwo rozpoznać po bardzo charakterystycznym zapachu powodowanym przez wyjątkowo wysoką zawartość terpenów w jego skórce. Skórka winogron odmiany gewürztraminer jest szaroróżowa. Wraz z dojrzewaniem pojawia się na niej miedziana obwódka. Gewürztraminer daje stosunkowo niewielkie plony, które w dodatku muszą być dobrze dojrzałe, by zaoferować swoje wszystkie właściwości. Nie jest to też odmiana szczególnie lubiana przez plantatorów, ponieważ jest podatna na choroby, a odłamy tego szczepu, które są odporniejsze, tracą wiele ze swoich pożądanych właściwości.

Wino regionów chłodniejszych

Chociaż gewürztraminer jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i znakomicie rozwija się zwłaszcza w regionach ciepłych i bardzo ciepłych, nie jest tam zbyt powszechnie uprawiany. Spowodowane jest to przede wszystkim faktem, iż zbyt wysoka temperatura, w jakiej dojrzewają winogrona, jest w stanie obrabować je z unikalnych walorów smakowych. Kiedy gewürztraminer uprawiany jest w chłodniejszych rejonach winiarskich, jego skórka nadaje winu bardzo przyjemnej oleistości oraz zabarwia je na stosunkowo ciemny kolor, jak na wino białe.

Produkcja wina

Żeby wyprodukować najlepsze wino z odmiany gewürztraminer, konieczne jest przetrzymanie winogron na krzaku tak długo, by mogło dobrze dojrzeć. Wtedy jest najbardziej aromatyczne i najsłodsze. Z gewürztraminera produkuje się najczęściej wina słodkie o wysokiej zawartości alkoholu. 14% bynajmniej nie jest tutaj wysoką granicą. Unika się jednak procesów fermentacyjnych, które w typowych białych winach powodują sztuczne podniesienie zawartości alkoholu, gdyż mają one negatywny wpływ na efekt końcowy.
Jeśli gewürztraminer zostanie zebrany z krzaka za wcześnie, jego wino będzie nieciekawe i nie będzie posiadało żadnych wyraźnych nut smakowych. Wino z winogron mocno dojrzałych posiada posmak liczi, muszkatu oraz płatków róż, jak również cechuje się w wspomnianą wcześniej oleistością. Wina z winogron gewürztraminer mogą leżakować.

Gdzie wykorzystywany jest gewürztraminer?

Gewürztraminer najszerzej uprawiany jest w Alzacji, która uchodzi za jego ojczyznę. Sporo upraw jest we Włoszech w dolinie górnej Adygi. Ze względu na warunki, jakie lubi gewürztraminer, jego plantacje zakłada się również w Europie Centralnej, w tym u nas, jak również w rejonie Andów i na Nowej Zelandii.

Share