Główna » Kulinarne sposoby » Mazurek z kajmakiem – na skróty

Mazurek z kajmakiem – na skróty

Przepis na mazurek kajmakowy często zakłada gotowanie tego mleka z tym cukrem i pilnowanie, żeby to się nie przypaliło. I mieszanie i czekanie. Ja idę na skróty, a i tak jest pysznie. Co prawda moja masa po zastygnięciu nie jest tak krucha, lekko ciągnie się za nożem, ale to prosty mazurek jest i pyszny i to najważniejsze.

Przepis na mazurek kajmakowy to dwa etapy. Trzeba upiec ciasto kruche, oczywiście robią go też na biszkopcie czy cieście makaronikowym (z orzechów) lub marcepanowym. Masy też robią różne, na przykład kajmakowe, orzechowe lub drzemy czy marmolady. Ja mam dopracowany, nie wymagający wielkiego zachodu przepis na prosty mazurek. Zaczynamy mazurek z kajmakiem na kruchym cieście.

Mazurek z kajmakiem – składniki

Ciasto kruche:

  • żółtka – z 6 sztuk świerzych dużych jaj
  • cukier – 6 łyżek stołowych
  • masło – 250g
  • wanilia – łyżeczka ekstraktu na przykład
  • mąka – 2,5 szklanki dobrej tortowej mąki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa:

  • krówki – kruche, nie te ciągnące się –  pół kilo
  • mleko słodzone skondensowane – jedna puszka O TAKIE –> KLIK
  • czekolada mleczna – dwie tabliczki
  • czekolada gorzka – jedna tabliczka
  • mleko – 3 łyżki
  • orzechy włoskie – posiekane, czubata szklanka
  • rodzynki – 200g

Mazurek z kajmakiem – przygotowanie

Na stolnicy żółtka posiekaj z cukrem i masłem, rozcierając to trochę, zacznij wyrabiać, sukcesywnie dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Wyrabiaj tak długo, aż przestanie być klejące, stanie się gładkie i lśniące. Zawiń je wtedy w folię spożywczą i wsadź na pół godziny do lodówki. Taka porcja ciasta jest idealna na blachę o rozmiarach 30 na 40 centymetrów. Rozwałkuj zimne ciasto na około półcentymetrowy placek. Sprytnym sposobem jest rozwałkowanie na blaszce wyłożonej pergaminem, bezpośrednio w blaszce, są takie sprytne wałki do tego. Wylep brzegi, by masa się nie wylała, a placek na całej powierzchni pozakłuwaj widelcem, bo nie robisz karpatki tylko prosty mazurek.  Do pieca nastawionego na 180 stopni i piecz do zrumienienia, około 30 minut, ale to mocno od piekarnika zależy. Teraz czas na masę.

W mleku rozpuścić krówki, ciągle mieszając dodawaj skondensowane mleko. Gdy to Ci się połączy w masę dodaj połamaną czekoladę i ciągle mieszając doprowadź do postaci jednolitej masy. Nie zagotuj jej. Na koniec dodaj orzechy i rodzynki. Możesz też dodać inne bakalie jeśli lubisz, ja nie. Jeszcze ciepłą masę wylej na ciepłe ciasto i pozostaw do ostudzenia. Udekoruj jak tam umiesz. Proszę, oto przepis na mazurek kajmakowy. Pycha!

Author: Pająk Onufry
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *