Główna » Kulinarne sposoby » Krokiety z mięsem i barszcz czerwony

Krokiety z mięsem i barszcz czerwony

Dziś klasycznie, ale nie do końca. Zaserwuję jedno danie, które jest dwoma daniami. Krokiety z mięsem i barszcz czerwony, to jest niezaprzeczalnie pyszne. Ciekawe czy dodajesz kapustę do krokietów z mięsem…

Barszcz czerwony i krokiety z mięsem to bardzo smaczne danie jest. Świetnie się sprawdza jako sycący obiad, oraz jako danie ratunkowe, gdy po północy weselni goście zaczynają odpływać. Ja je robię tak jak poniżej, i nie panieruję krokietów przed smażeniem…

Krokiety z mięsem i barszcz czerwony – składniki.

Barszcz:

  • żeberka wieprzowe – tak minimum pół kilo
  • marchewka – starta na wiórki
  • seler – też starty
  • pietruszka – starta na wiórki
  • buraki – wcześniej ugotowane w łupinie i potem obrane
  • ocet – trochę do smaku
  • wędzonka – do smaku
  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • czosnek
  • mąka pszenna – łyżka
  • śmietana – kwaśna

Ciasto na krokiety:

  • mleko – może być na pół z wodą, jak kto lubi
  • mąka
  • jajko
  • sól, cukier – szczypta

Farsz:

  • kapusta kiszona
  • wołowina – taka na której wcześniej ugotowałem rosół
  • grzyby – suszone lub świeże – takie z lasu
  • sól, pieprz

Krokiety z mięsem i barszcz czerwony – przygotowanie.

Pietruszkę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce na wióry. Wraz z żeberkami ugotuj bulion. Dorzuć wędzonkę, liść laurowy, zele angielskie, sól i pieprz do smaku. Buraki ugotuj osobno w łupinach. Potem je obierz, zetrzyj na wióry, zakwaś trochę octem i dorzuć do bulionu. Nie zacznij teraz gotować mocno tego barszczu, bo buraki stracą kolor. Wybełtaj mąkę ze śmietaną i walnij do barszczu ciągle mieszając. Może wyda Ci się to działanie dziwne, ale w tek krokietowej wersji to naprawdę dobry pomysł na barszcz.

Ciasto na krokiety zrób jak naleśniki. Do mleka (jeśli wolisz je wymieszać z wodą – zrób to) walnij jajko, szczyptę soli i cukru i dodając mąki mieszaj jak szatan. Konsystencja ma być takiej bardzo gęstej śmietany. Potem wylewaj porcje ciasta na patelnię dobrze rozgrzaną i smaż naleśniki.

Jak zrobić farsz? Wołowinę weź, co to na niej rosół gotowałeś, kapustę kiszona gotuj w rondlu aż straci sok. Mięso, kapustę i grzyby zmiel razem w maszynce na dość grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem i gotowe. Proporcje kapusty do mięsa sam sobie ustal, mogą ci wyjść takie bardziej kapuściane, albo takie bardziej mięsne, jak wolisz. Pakuj farsz w placki, zawijaj w krokiety. Podsmażaj na patelni, możesz panierować, ale ja tego nie lubię. I wcinaj takiego krokieta popijajać pysznym barszczykiem. SMACZNEGO!

 

Author: Pająk Onufry
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *