Główna » Kulinarne sposoby » Kotleciki z grochu w gęstym warzywnym sosie

Kotleciki z grochu w gęstym warzywnym sosie

Zainspirowany nową znajomością, postanowiłem sprawdzić, czy jestem w stanie wykombinować coś wegańskiego. Nie chciało mi się iść do sklepu, ale znalazłem kilka fajnych produktów, w tym groch. Taki łuskany w połówkach, dlatego dziś powstała wegańska potrawa z grochu.

Ja mięsożerca, zabrałem się za groch. I wyobraźcie sobie, nie ma w tych kotlecikach nawet jajka. Tak, świnia oknem włazi, a ja eksperymentuję z samymi warzywami. I wiecie co, pyszne to wyszło. Kotleciki z grochu unurzane w sosie są dobre na zimno i na ciepło, bez sosu też są pyszne. I jestem przekonany, że idealnie nadają się nawet jako zagrycha do wódki, ale zacznijmy gotować.

Kotleciki z grochu – składniki.

Kotleciki:

  • groch – łuskany, połówki – użyłem 400 gramowego opakowania
  • cebula – jedna sztuka
  • korzeń imbiru – świeży, niewielki kawałek
  • czosnek – kilka ząbków, jak kto lubi
  • przyprawy – kmin rzymski mielony, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia – ja użyłem oliwy z oliwek wymieszanej z olejem kokosowym

Sos:

  • cebula – jedna sztuka
  • czosnek – ja dałem pół główki
  • por – taki większy kawałek
  • marchewka – jedna taka średnia
  • papryka marynowana – kilka kawałków
  • pasta ajwar – najlepiej zrobić samemu, przepis znajdziesz tutaj: KLIK
  • tłuszcz – ja użyłem oleju kokosowego
  • przyprawy – kurkuma, sól, pieprz, czosnek granulowany

Kotleciki z grochu w gęstym warzywnym sosie – przygotowanie.

Zacznij od namoczenia grochu. W internetach często piszą, że trzeba go moczyć pół doby. Ja tego nie robię. Niecierpliwy jestem, dlatego kupuje połówki grochu i namaczam je w ciepłej wodzie, leżą tak max dwie godziny, ale i to często nie. Po zmiksowaniu i tak wychodzi fajna masa, pamiętaj, żeby grochu nie płukać, ta skrobia się przyda by skleić kotleciki na patelni, a przecie nie używasz jajka, bo to wegańska potrawa ma być.

Groch się moczy, zrób sos. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, por i czosnek (pokrojony na plasterki). Jak to się zarumieni dodaj przyprawy i startą marchewkę. Podsmażaj dalej. Smaki ładnie się połączą. Teraz czas na pokrojoną paprykę marynowaną. Ja dałem taką domowej roboty, wcześniej zdjąłem z niej skórkę, dobrze nada się też taka z biedronki, grillowana, marynowana – taki ładny słoiczek ma. To się wszystko jeszcze przesmaża chwilę i ładuj ajwar, ja wrzucam takiej średniej wielkości słoiczek. Mój ajwar jest dość pikantny, ale to nie jest przymus. To się chwilę niech pitrasi, konsystencja ma być dość gęsta. Dopraw jeszcze do smaku.

przepis na groch

Groch wrzuć do blendera, wraz z nim pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i przyprawy. Zmiksuj na średnio gładką masę (taki trochę falafel z tego wyjdzie). Cześć groszków, tych najmniej namoczonych nie zmiksuje się dokładnie i będą fajnie chrupać. Ja to lubię, bo potrawa nie może być nudna, ale jak wolisz inaczej to mocz ten groch pół dnia.

groch

Rozgrzej tłuszcz na patelni (tak dość sporo) i wrzucaj parchy z grochu i obsmażaj z dwóch stron. Kotleciki pozostaną miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jak się usmażą wybebłaj je w gęstym sosie i podawaj od razu. To jest pyszne na zimno i ciepło. Chyba przestanę być mięsożercą 😉

Author: Pająk Onufry
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *