Kawy specjalistyczne. Stały trend czy chwilowa moda

Kawa to bardzo popularny napój wśród zróżnicowanej grupy wiekowej, który pijemy w dużych ilościach. Do wyboru mamy nie tylko zwykłą i klasyczną czarną kawę, ale mnóstwo jej odmian, kompozycji z dodatkami oraz ciekawym smakiem. Możemy wybrać również kawy specjalistyczne, które stają się coraz bardziej popularne nie tylko w kawiarniach. Czym one są i jak je parzyć? O tym opowiadamy poniżej.

Kawy specjalistyczne

Kawy specjalistyczne to przede wszystkim te podawane i parzone w profesjonalny sposób. Istnieje wiele sposobów na parzenie i przygotowanie kawy. Jak mówią specjaliści z firmy Julius Meinl: „ Picie kawy to nie tylko chwilowa moda, a coś, czemu oddajemy się z przyjemnością. Uwielbiamy nie tylko właściwości pobudzające kawy, ale również jej walory smakowe”. Towarzyszy nam ona podczas wielu spotkań towarzyskich oraz biznesowych, a wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Najbardziej popularnym rodzajem kawy specjalistycznej jest kawa Arabica oraz Robusta. Arabica cechuje się korzennym oraz czekoladowym aromatem. Jest to kawa łagodna zawierająca niewielką zawartość kofeiny. Z kolei Robusta to rodzaj kawy, który cechuje się wyrazistym i ostrym smakiem. Co więcej, jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny. Istnieją również inne rodzaje kawy specjalistycznej, takie jak Liberica, Gwatemala Antiqua, czy też Jamajka Blue Mountain. Oczywiście w sklepach znajdziemy różne mieszanki i kombinacje tych kaw, które tworzą niepowtarzalny smak. Dlatego też z pewnością każdy znajdzie mieszankę, która zadowoli kubki smakowe.

Jak parzyć kawę?

Specjalistyczna kawa będzie miała jeszcze lepszy smak, jeśli zadbamy o odpowiedni sposób jej parzenia. W zależności od tego, czy wybierzemy kawę w ziarnach, czy też już mieloną lub w kapsułkach do ekspresu sposób jej parzenia będzie się nieco różnić. Kawa ziarnista przed zaparzeniem uprzednio musi zostać zmielona. Zadbajmy zatem o odpowiedni młynek. Im dłużej chcemy parzyć kawę, tym ziarna powinny być zmielone grubiej. Kawa specjalistyczna może być parzona za pomocą kawiarki, czy też ekspresu. Wybierając ekspres, jako narzędzie parzenia kawy możemy z łatwością przygotować różne rodzaje kawy specjalistycznej. Nie zawsze musi to być espresso. Do wyboru mamy latte, mochę, cappuccino, czy też kawy z dodatkami, na przykład cynamonu. Korzystając ze szczególnego rodzaju ekspresu możemy również użyć kapsułek z gotową kompozycją kawy różnego rodzaju. Specjalistyczna kawa to z pewnością niechwilowa moda, ponieważ obecnie większość z nas posiada w domu profesjonalny ekspres, który umożliwia parzenie pysznej kawy w wielu wariacjach.

Share