Główna » Kulinarne sposoby » Jak zrobić pierwsze domowe piwo?

Jak zrobić pierwsze domowe piwo?

Piwo – złoty trunek znany na całym świecie, jest niewątpliwie lubiany przez większość Polaków. Można go znaleźć w wielu postaciach – o różnych smakach, aromatach, goryczkowości czy pojemności. A czy można dobre i smaczne piwo zrobić samemu. W dzisiejszym wpisie sprawdzamy, jak zrobić pierwsze domowe piwo.

Nie wszyscy wiedzą, że piwo domowe może okazać się jeszcze smaczniejsze niż to kupione w sklepie. Samodzielnie przygotowany trunek to doskonała okazja na sprawdzenie się w roli warzelnika. I niech Was pozory nie mylą – domowa produkcja nie jest ani trudna, ani skomplikowana. A satysfakcja z przyrządzenia piwa będzie murowana!

Co warto wiedzieć o domowym wyrobie piwa?

1. Brewkit czyli coś dla początkujących piwowarów

Brewkit to puszki z nachmielonym ekstratem słodowym, które są najlepszym i najprostszym sposobem na domowy wyrób piwa.  Nie wymaga poświęcenia takiej ilości czasu, jak przy metodzie zacierania, dlatego polecana jest wszystkim, którzy swoją przygodę z domowym piwem dopiero zaczynają. Wybór brewkitu jest ogromny, dlatego nie musimy się martwić, że nie zrobimy piwa o naszym ulubionym smaku. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i gustów. Podczas produkcji warto użyć dwóch puszek z ekstraktem – jedna będzie zawierała właśnie brewkit, a druga dodatkowy surowiec. Ograniczając koszty, dodatkowy surowiec można zastąpić cukrem lub glukozą, ale warto pamiętać, że straci na tym końcowy produkt, czyli nasze piwo. Cukier spowoduje tylko podbicie procentu alkoholu i wprowadza niepożądane smaki „alkoholi wyższych”, czyli inaczej mówiąc „spirytusowe”.

Aby uzyskać pełniejszy i bogatszy smak piwa, zamiast 1 kilograma cukru, lepiej dodać ekstrakt słodowy niechmielony 1,2 lub 1,7 kg.

2. Co warto kupić do zrobienia domowego piwa?

Poza zakupem brewkitu, o którym wspomnieliśmy wyżej, lista produktów i sprzętów niezbędnych do przygotowania domowego piwa jest długa. Skompletowanie wszystkich akcesoriów może zająć sporo czasu, dlatego im szybciej zabierzemy się poszukiwania, tym lepiej. W sklepie internetowym www.domowaspizarnia.pl znajdziesz wszystkie potrzebne przyrządy. A oto co warto kupić, aby przyrządzić złoty trunek w domu:

– garnek o pojemności 10-20 litrów

– pokrywka do garnka

– pojemnik fermentacyjny z kranikiem – przyda się do do rozlewu

– wężyk do rozlewu piwa

– filtrator

– miarka do cukru

– ekstrakty słodowe

– butelki

– kapslownica oraz kapsle

– łyżka do mieszania zacieru

– termometr kuchenny

– spirytus do dezynfekcji, np. termometru

– chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2, lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI)

– ręcznik papierowy

– gąbka/zmywak

Piwo posiada niską zawartość alkoholu, a więc należy bardzo skrupulatnie zadbać o odpowiedni reżim sanitarny. Wszystkie sprzęty przed warzeniem muszą zostać dokładnie umyte. Do mycia zastosować należy nowe gąbki/zmywaki.

3. Po co nam domowe piwo?

Domowe piwo rzecz jasna robimy w celu jest spożywania. Jednak, jeśli miałoby się tak zdarzyć, że mamy piwa w nadmiarze lub smak złotego trunku nie będzie nam pasował, to może je wykorzystać także w inny sposób. Piwo doskonale sprawdza się jako marynata do mięs – jeśli dodamy ją do pieczonego mięsa będzie ono bardziej chrupiące i soczyste. Miłośnik ogrodu i pięknej trawy docenią piwo, jako naturalny nawóz! Podlewanie trawnika piwa sprawi, że trawa nie tylko będzie rosnąć szybciej, ale także stanie się bardziej gęsta. A jeśli lubisz utrzymywać porządek w mieszkaniu, to piwo może Ci posłużyć jako preparat do czyszczenia drewnianych mebli. Kobiety docenią złoty trunek, nie tylko za smak, ale także jako doskonała odżywka do włosów. Bowiem piwo zawiera witaminę B, sacharozę i maltozę, które są niezbędnymi elementami przy pielęgnacji włosów.

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share