Główna » Sprytny sposób » Jak wybrać domową wędzarnię ?

Jak wybrać domową wędzarnię ?

Lubisz swojskie wyroby takie jak kiełbasy, szynki czy sery? Nic dziwnego – wielu z nas da się pokroić za tego typu smakołyki. Mimo, że w sklepach bez przeszkód można znaleźć wędzone produkty pochodzące od wielu producentów, o wiele lepszym rozwiązaniem jest budowa własnej, domowej wędzarni. Masz do wyboru montaż stałej wędzarni w ogrodzie lub zainwestowanie w mobilne urządzenie, które na co dzień możesz przechowywać w piwnicy lub w garażu. Wędzarnie różnią się zarówno systemem, ale też rodzajem przyrządzanych w nich produktów. Zobacz, jaką wędzarnię wybrać o ogrodu?

Jak zbudować wędzarnię?

W najprostszych domowych wędzarniach produkty takie jak kiełbasy czy ryby zawieszane są na specjalnych prętach lub palach. Są one umieszczone w komorze wędzarniczej. Pręty można obracać ręcznie. Takie proste wędzarnie składają się z komory wędzarniczej, kanału dymnego i paleniska. Możesz zbudować swoją wędzarnię samodzielnie lub zdecydować się na modele oferowane w sklepach ogrodniczych. Tam będziesz mieć do wyboru wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim i pośrednim, wędzarnie z paleniskiem i przewodem dymowym a także elektryczne wędzarnie z generatorem dymu i grzałką. Sklepy mają też w swojej ofercie wiele hybryd. Każdy powinien podchodzić do kwestii wyboru indywidualnie. Wyróżnia się trzy typy wędzenia – wędzenie na zimno w temperaturze 16-22 stopnie, wędzenie na ciepło w temperaturze 22-40 stopni oraz wędzenie na gorąco przy temperaturze 40-90 stopni.

Jakie są największe zalety wędzenia potraw?

Dzięki procesowi wędzenia produkty nabierają niepowtarzalnego aromatu, zapachu i smaku. Wszystko zależy od wykorzystanego do rozpalenia wędzarni najczęściej wykorzystuje się drewno olchy, dębu, jesionu, winorośli, wiśni, jabłoni, akacji i buku. Poszczególne rodzaje drewna nadają produktom nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny kolor. Należy jednak wybierać tylko świeże drewno, pozbawione jakichkolwiek oznak chorobowych, pleśni i próchna. Dla zwiększenia doznań zapachowy na palu można zawiesić gałązki jałowca, wrzosu, główki czosnku czy listki laurowe. Wędzenie konserwuje też potrawy, zabijając wszelkie bakterie czy grzyby. Podczas wędzenia, z produktów wytapia się wszelki tłuszcz, dzięki czemu wędzone wyroby traktowane są jako dietetyczne i niskotłuszczowe. To doskonała przekąska dla osób przebywających na diecie. Szukasz inspiracji? Przeczytaj koniecznie – wędzarnia z domifikacjami.

Najlepsze miejsce pod domową wędzarnie

Podczas wyboru najlepszego miejsca pod domową wędzarnię warto mieć na względzie samopoczucie sąsiadów. Nie oszukujmy się – z wędzarni dość intensywnie się dymi. Dlatego warto wybrać ustronne i mało widoczne miejsce, które nie będzie dość wyeksponowane. Gotowe urządzenia dostępne w sklepach zaczynają się od 500 zł w górę. Jeśli masz ochotę trochę pomajsterkować – zbuduj własną wędzarnię. Wykorzystaj do tego celu beczkę, którą przykryjesz workiem jutowym. Możesz wybudować drewnianą lub murowaną wędzarnie – wszystko zależy od pomysłowości. Jedno jest pewne – Twoi bliscy i przyjaciele będą zachwyceni domowymi wyrobami, pozbawionymi konserwantów i wyróżniające się niepowtarzalnym aromatem.

Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. Bartek Kalosz pisze:

    Może wędzarnia ogródkowa byłaby ok, ale tak w domu – jak ma się maleńki – to chyba nie bardzo 🙁 Szczególnie w środku miasta, gdzie dom stoi na domu. Sąsiedzi by mnie znienawidzili, macie rację, trzeba o nich myśleć.

  2. Sebastian pisze:

    Uwielbiam smak wędzonych potraw, poza tym są bardzo zdrowe. Nigdy się nie zastanawiałem, jak wybudować domową wędzarnię. Ba, w ogóle CZY wybudować wędzarnię. Mam domek, mam warunki, mam zapał, mam budżet… tylko pora roku już chyba nie ta. Są jakieś ograniczenia albo wskazania, kiedy warto wędzić? Chodzi o porę roku.

  3. […] stanowiąc małe elementy architektury ogrodowej (ale możemy je również stworzyć samodzielnie, według tych wytycznych). Ich wygląd zależy od zasobności naszego portfela – możemy wykonać najprostsze wędzarnie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *