Główna » Sprytny sposób » Jak rozpoznać prawdziwą włoską pizzę?

Jak rozpoznać prawdziwą włoską pizzę?

Delikatna, rozpływająca się w ustach, kusząca aromatem ziół. Taka jest najbardziej rozpoznawalna włoska potrawa, czyli pizza, która dziś znana jest już właściwie w każdym zakątku świata. Podawany najczęściej z dodatkiem pomidorowego sosu i serów placuszek doczekał się wielu wersji, ale za tradycyjne danie można uznać tylko to, które spełnia określone wymogi.

Nie da się ukryć, że pochodzący z Półwyspu Apenińskiego smakołyk ma wiele odmian – dla jednych najsmaczniejsze są te z dodatkiem serów takich jak mozzarella, parmezan czy ricotta, drudzy będą preferować bardziej tradycyjne połączenia np. z peperoni czy salami. Prawda jest taka, że ilu kucharzy, tyle przepisów, ile pizzerii, tyle pizz. Są jednak pewne cechy, którymi włoski placek powinien się wyróżniać.

Cechy włoskiej pizzy

1. Ciasto to podstawa

Na temat ciasta do pizzy powstało wiele mitów. Dla części smakoszy południowej kuchni za iście włoską wersję może uchodzić tylko to cieniutkie, bardzo mocno spieczone, z lekko „opadającym” środkiem. Nie jest to do końca prawdą, bo wspominany opis dotyczy przede wszystkim pizzy neapolitańskiej. Włosi gustują w wielu ciastach, ale to najpopularniejsze, serwowane w najlepszych włoskich restauracjach (np. http://www.estella.pl/menu-restauracyjne/pizza) wyróżnia się kruchością. Zdaniem kucharzy kluczem do uzyskania prawidłowej miękkości jest odpowiedni zaczyn do ciasta. Powinien on składać się z wody, drożdży, oliwy z oliwek, mąki i cukru. Po kilkudziesięciu minutach należy dodać go do mąki i soli. Najlepiej wyrabiać ciasto rękoma, bez użycia wałka kuchennego. Po tej czynności masa musi wyrosnąć i dopiero wtedy można uformować z niej placek oraz dołożyć dodatki.

2. Świeże składniki

A skoro o nich mowa to obowiązuje dowolność. Do pizzy sprawdzą się:

  • różne rodzaje serów,
  • wędliny (zwłaszcza te włoskie, np. szynka parmeńska),
  • owoce morza (mniej popularny w Polsce wariant),
  • oliwki,
  • warzywa takie jak papryka, suszone pomidory, rukola czy kapary.

Przyjęło się jednak, że każda prawdziwa pizza, oprócz starannie wypieczonego, cienkiego ciasta powinna składać się z wysokiej jakości, rozpływającego się w ustach sera oraz bazy w postaci sosu pomidorowego.

3. Aromatyczne zioła

Trzecim, niezbędnym elementem każdej pizzy są, obok ciasta i najlepszych dodatków, pachnące zioła. We włoskich specjałach używa się przede wszystkim delikatnej bazylii, oregano, tymianku, kolendry, czerwonej papryki oraz rozmarynu, dzięki którym całe danie nabiera niepowtarzalnego zapachu. Najlepiej dodać je do sosu pomidorowego – w ten sposób pokryją całą powierzchnię ciasta. Odpowiednie będą nie tylko świeże zioła, ale również te w wersji ususzonej.

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share