Główna » Bez kategorii » Jak przyrządzić kurczaka?

Jak przyrządzić kurczaka?

W dzisiejszych czasach coraz większa ilość osób stara się jeść zdrowo i niskokalorycznie. Wraz z rozwojem mody na bycie fit uświadomiliśmy sobie bowiem, że odpowiednia dieta to najprostszy sposób na to, by czuć się lekko a przy tym doskonale wyglądać. Często jednak nie wiemy w jaki spsoób przygotowywać posiłki by nie były tuczące. Tymczasem to wcale nie musi być trudne. Możemy przekonać się o tym chociażby na podstawie kurczaka, który w wielu polskich domach często gości na stole.

Mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Pozbawione jest bowiem nadmiaru tłuszczu, który znajduje się chociażby w mięsie czerwonym. Jest to więc doskonała podstawa do przygotowywania lekkich a jednocześnie sycących dań obiadowych. Aby jednak były one niskokaloryczne i zdrowe warto dowiedzieć się jak przyrządzić kurczaka. Na szczęście, wcale nie jest to trudne.

Zawsze pyszne dania z grilla

Jednym z najzdrowszych sposobów, w jaki możemy przyrządzić kurczaka jest grillowanie. Sprawdzi się ono szczególnie wiosną, latem i wczesną jesienią, kiedy pogoda dopisuje. Grillowanie mięsa z kurczaka pozwala nadać mu miękkość, kruchość i aromat a jednocześnie nie wymaga użycia ani grama tłuszczu! Co więcej, podczas grillowania tłuszcz obecny w mięsie (jeśli takowy jest) wytapia się co sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej dietetyczne.

Kurczaka możemy grillować w formie kieszonek z piersi przyprawionych bazylią i innymi ziołami, pikantnych skrzydełek lub udek, a także w połączeniu z warzywami pod postacią kolorowych i zdrowych szaszłyków. Propozycji jest naprawdę mnóstwo.

Parzenie, gotowanie, pieczenie

Przenieśmy się jednak do kuchni. W jaki sposób tu możemy zdrowo przygotowywać dania z mięsem z kurczaka by były pyszne ale lekkostrawne? Idealnym rozwiązaniem jest gotowanie mięsa. Gdy stanowi ono składnik warzywnych zup staje się niezwykle miękkie i delikatne a jednocześnie nie obciąży naszego układu pokarmowego nadmiarem tłuszczu. Warto więc wykorzystywać dobrej jakości mięso z kurczaka jako podstawę do przygotowywania wywaru na zupy. Możemy również przygotować kurczaka gotowanego na parze. Wystarczy posypać mięso ulubionymi przyprawami i dać mu trochę czasu w specjalnym garnku by otrzymać miękkie i aromatyczne mięso.

Kolejnym zdrowym sposobem jest pieczenie kurczaka. Musimy jedynie pamiętać, aby unikać smarowania naczyń tłuszczem czy nadziewania kurczaka masełkiem z ziołami. Dzięki temu mięso z kurczaka wytopi się z tłuszczu a my otrzymamy aromatyczne i chrupiące danie.

Smażenie? Tak, ale…

Wiele osób zastanawia się na pewno co ze smażeniem? Rozsądek podpowiada, że nie jest to najzdrowszy i najbardziej dietytyczny sposób naprzyrządzanie kurczaka. Niemniej jednak, jeśli nie mamy problemu z nadwagą czy układem trawiennym od czasu do czasu możemy usmażyć mięso na patelni. Unikajmy jedynie panierowania go w bułce tartej lub płatkach – panierki tego typu chłoną tłuszcz i są bardzo kaloryczne. Warto również używać do smażenia niewielkich ilości zdrowego tłuszczu – dobrze w tej roli sprawdzi się chociażby olej rzepakowy lub kokosowy.

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share