Główna » Domowe sposoby » Jak przechowywać warzywa

Jak przechowywać warzywa

I doczekaliśmy się słońca. Bez niego jesteśmy pozbawieni energii, dopadają nas dni wypełnione zmęczeniem i spadkiem formy. Na szczęście wiosna i lato naładują nasze akumulatory i pozwolą wzmocnić organizm. Z czym jeszcze wiążą się te wyczekiwane przez nas pory roku? Świeże warzywa! Tak! W końcu kupimy pachnące pomidory, rzodkiewki z pola i słodką marchewkę. Czy jednak wiemy jak przechowywać warzywa aby jak najdłużej pozostały w naszych domach?

Lodówka- miejsce na warzywa w domu.

Kiedy zadamy sobie pytanie jak przechowywać warzywa, najczęściej przed oczami staje nam lodówka. Owszem, niska temperatura sprzyja zachowaniu świeżości wielu produktów. Pamiętajmy jednak, by warzywa były przechowywane na osuszonej półce, najlepiej w oddzielnych szufladach, tak by nie miały styczności z innymi produktami, które mogą wpływać na ich smak i długość przechowywania. Marchewka, kalafior, por, kukurydza, seler, brokuł, rzodkiewka- nie obrażą się na nas jak umieścimy je w lodówce. Podobnie wszelkiego gatunku sałaty i kiełki. Takie przechowywanie warzyw zwiększa ich termin przydatności do spożycia. A kiedy będziemy wiedzieli, że koniec ich jest bliski możemy je zamrozić. To również dobry sposób by warzywa w domu pozostały z nami na dłużej.

Warzywa w domu poza lodówką.

Jest grono warzyw, którym niska temperatura nie sprzyja. Mogą stracić cenne witaminy, lub walory smakowe. Jak przechowywać warzywa, które nie lubią niskich temperatur? Wtedy najlepszym miejscem dla nich będzie spiżarka, kuchnia, przedpokój. Umieszczone w koszykach, skrzynkach, talerzach i półmiskach będą oczekiwać na nasze odwiedziny. W gronie tych warzyw znajdują się znane wszystkim ogórki i pomidory. Niekomfortowo będzie czuła się w lodówce także cukinia. Podobnie ziemniaki i czosnek. W przypadku cebuli sprawa nieco się komplikuje. Niektóre szkoły głoszą, że może ona być przechowywana w lodówce. Inne z kolei radzą temperaturę pokojową i przewiewną siatkę bądź pojemnik.

Połączenia nieidealne.

Przechowywanie warzyw, to również wiedza, o tym jakich gatunków obok siebie nie układać, czy to w lodówce czy poza nią. Lepiej nie przechowywać razem zielonych warzyw i liści z produktami wytwarzającymi etylen ( papryką, pomidorami i niektórymi owocami: bananami, jabłkami i gruszkami) mogą one wtedy żółknąć. Unikajmy również trzymania warzyw w foliówkach i plastikowych pojemnikach. Takie połączenie sprawi, że przechowywanie warzyw nie będzie zbyt długie, ponieważ pozbawione powietrza szybciej się psują.

O czym warto jeszcze pamiętać przechowując warzywa w domu?

Jeśli mamy możliwość odrębnego zacienionego pomieszczenia, spiżarki lub budynku gospodarczego możemy pozwolić sobie na robienie zapasów. W przypadku gdy mieszkamy w blokach lub domkach z małą powierzchnią, lepiej kupujmy warzywa na bieżąco, tak aby nie przechowywać ich dłużej niż tydzień. Wtedy mamy pewność ich świeżości. Jeśli już zauważymy, że któreś zaczyna się psuć, natychmiast usuńmy je z lodówki bądź tacki w kuchni, żeby chore warzywo nie zaraziło pozostałych. Warto też w chwili gdy termin spożycia dobiega końca przetworzyć dane warzywo, upiec, ugotować. Inspiracji na przetwory warzywne i przepisy jest dużo, można wyczarować z nich pyszny posiłek. Wiedza o tym jak przechowywać warzywa jest wiedzą, która pomoże nam w gospodarnym zarządzaniu budżetem domowym przez niemarnowanie jedzenia.

Kinga Partyczyńska

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share