Główna » Domowe sposoby » Jak mrozić szpinak?

Jak mrozić szpinak?

W czasach przedszkolnych znienawidzony, w łagodnej wersji niechętnie spożywany. Któż nie pamięta namawiania przez panie przedszkolanki do posiłku i błagań mamy, żeby choć troszkę zjeść, bo wtedy będziemy zdrowi i silni. W miarę upływu lat i uzyskiwania większej świadomości wyborów żywieniowych, warzywo tolerowane a nawet lubiane.

Wielkie bogactwo żelaza, potasu, kwasu foliowego i witaminy c – szpinak. O nim mowa. Powszechnie znany, nie zawsze doceniany. Spożywany w różnych postaciach i daniach. Jedni preferują świeży, inny uznają mrożenie szpinaku. Forma nie jest tak istotna, ważny jest sam fakt spożywania tego bogatego dla zdrowia warzywa.

Słów kilka o szpinaku.

To roślina klimatu chłodnego, która zdecydowanie lubi wilgotność. Nasiona kiełkują już przy temperaturze 3-6 stopni, aczkolwiek najbardziej wskazana jest temperatura 15- 18 stopni. Wykazuje on jednak odporność nawet na ujemne temperatury do minus ośmiu stopni. Dzięki, czemu możliwa jest hodowla już wczesną wiosną. Najlepsza jednak jest uprawa jesienna. Do uprawy szpinaku najlepiej nadają się gleby cięższe, piaszczysto- gliniaste, żyzne. W czasie wzrostu należy go systematycznie odchwaszczać i podlewać. Możemy przystąpić do zbierania gdy szpinak ma po 6, 7 liści a wtedy już od naszej wyobraźni zależy, co z niego przyrządzimy. A może dołączymy go do kategorii mrożone warzywa w naszej zamrażarce.

Jak mrozić szpinak.

Jak każde warzywo przed przygotowaniem do mrożenia powinniśmy dokładnie umyć i poporcjować. Dobrze jest przewidzieć jakie porcje zużywamy do posiłków i w takiej ilości przygotowywać mrożone warzywa. Musimy również zaopatrzyć się w odpowiedni pojemnik. Mogą to być woreczki lub pojemniki do mrożenia. Na każdym umieśćmy datę- kiedy zamroziliśmy warzywo. Takie przygotowywanie wymaga pewnego nakładu pracy ale dzięki temu mamy mrożone warzywa, które posiadają swoje cenne właściwości odżywcze, a my możemy o każdej porze roku przyrządzić ulubione naleśniki lub pierogi ze szpinakiem. Pamiętajmy, że szpinak ma dużą zawartość kwasu szczawiowego i dobrze jest przyrządzać go z odrobiną mleka, które wiąże kwas szczawiowy i wytrąci go w postaci szczawianu wapnia, który zapobiega utracie wapnia z organizmu. A czy możliwe jest mrożenie szpinaku poddanego wcześniej obróbce termicznej? Można to zrobić. Należy pamiętać o schłodzeniu potrawy przed zamrożeniem i wpisaniu daty na pojemniku, w którym będziemy przechowywać. Te kilka wskazówek pomoże iść w dobrą stronę w odpowiedzi na pytanie: jak mrozić szpinak.

Jakie szpinak ma właściwości?

Ta cenna dla zdrowia roślina wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, chroni przed miażdżycą i zwiększa odporność organizmu. Przy tym nie ma dużo kalorii i może być spożywana na zimno i ciepło, surowo lub po obróbce termicznej. Jeśli wiemy jak mrozić szpinak- róbmy to. Miejmy to cenne dla zdrowia źródło mikroelementów i witamin zawsze pod ręką. Powinny o nim pamiętać kobiety w ciąży, gdzie zapotrzebowanie na żelazo i kwas foliowy znacząco się zwiększa. Mrożone warzywa są alternatywą zdrowego odżywiania w sezonach pozbawionych do dostępu świeżych produktów.

Kinga Partyczyńska

Share
Author: Pająk Onufry
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share