Główna » Fit sposoby » Czy Wiesz dlaczego warto jeść sałatę? Odmiany i właściwości sałaty

Czy Wiesz dlaczego warto jeść sałatę? Odmiany i właściwości sałaty

Kiedy idziesz na zakupy do warzywniaka kuszą Cię różne rodzaje sałat. Odmiany sałaty są tak zróżnicowane, że nawet największy wielbiciel warzyw nie zna zapewne wszystkich. Warto sięgać często po to warzywo bo ma zdrowotne właściwości a w dodatku sałata ma też bardzo niewiele kalorii.

Właściwości sałaty – dlaczego warto ją jeść?

To niskokaloryczne warzywo zawiera jedynie 15 kcal w 100 gramach liści. Dodatkowo sałata zawiera całą gamę niezbędnych składników odżywczych, a są wśród nich między innymi : magnez, żelazo, wapń oraz potas. Dodatkowo mnóstwo witamin, a także kwas foliowy co sprawia, że sałata jest cennym składnikiem diety każdej kobiety ciężarnej. Spożywanie sałaty wspomaga układ krążenia dzięki zawartości w tym warzywie antyoksydantów oraz flawonoidów. Ale to nie wszystkie właściwości sałaty. Jeżeli będziesz ją jadła regularnie, z pewnością poprawisz również trawienie – a to za sprawą zawartości błonnika.

Rodzaje sałaty

Czy Wiesz, jak odpowiednio przygotować sałatę? Każdą – za wyjątkiem tej lodowej? To jedyna sałata , którą można kroić nożem. Inne rodzaje sałaty powinno się rwać na kawałki palcami, aby jej listki nie wchodziły w reakcję ze stalą ostrza noża. Jeżeli pokroisz sałatę, stanie się gorzka (!) A jakie odmiany sałaty można kupić na polskim rynku?

Sałata rzymska – Zawiera tak dużo wapnia, że jeżeli zmiksujesz ją z odpowiednimi owocami będziesz miała w szklance napoju więcej wapnia, niż w mleku. W dodatku jeżeli jesz regularnie sałatę rzymską nie musisz się martwić o niedobór witaminy A – zawiera jej więcej niż marchewka. Do tego witamina C. A naukowcy udowodnili również, że jej spożywanie pomaga chronić przed astmą oraz przed alergiami. Dla osób chorujących na nerki czy tarczycę to również idealny składnik diety.

rodzaje sałaty

Sałata lodowa – jest dość popularna i wśród bukietu sałat potrafi ją rozpoznać nawet dziecko. Jasna zieleń listków i charakterystyczna kruchość to cechy, które ją wyróżniają. Różne odmiany sałaty można przechowywać w różnych warunkach i niektóre z nich tracą swoją świeżość dość szybko. Sałata lodowa jest natomiast dość odporna, i nie traci tak szybko swoich właściwości. Zawiera mnóstwo witamin a do tego poprawia trawienie i dba o układ krwionośny.

rodzaje sałaty

Sałata karbowana – Jest to między innymi sałata dębowa, która ma bardzo charakterystyczny kształt listków. Jest delikatna w smaku a wiele osób kojarzy ten smak z orzechami. Nie jada się jej raczej jako główny składnik danej potrawy a dorzuca się ją do mixu sałat.

rodzaje sałaty

Rukola – Są tacy, co mylą ją z mleczem. Rzeczywiście kształt jej liści przypomina trochę mlecz. Ma ostry smak, dzięki czemu świetne komponuje się z Danami z ryb i mięsa, niezbyt wyrazistymi w smaku. Można ją łączyć również ze szpinakiem. Świetnie smakuje także sałatka z Rukli, fety, pomidora i ziaren słonecznika ale ważne jest to, by jeść ją zaraz po przygotowaniu.

rukola

 

Roszponka – Jest niezwykle aromatyczna i ma bardzo charakterystyczny smak, trochę orzechowy. Jej listki są bardzo małe a ich kolor ciemna lub jasna zieleń. Jest świetnym składnikiem surówek i smakuje bardzo dobrze w połączeniu z innymi warzywami.

odmiany sałaty

Sałata masłowa – to najpopularniejszy rodzaj sałaty. Jej listki są gładkie i dość kruche – szczególnie te wewnętrzne. To warzywo chrupiące i soczyste o lekko słodkawym smaku. Komponuje się świetnie ze śmietaną i z lekkimi sosami. Wprawdzie nie można jej przechowywać zbyt długo, ale wyjątkowy smak wynagradza ten mały mankament.Wciąż najpopularniejszym gatunkiem sałaty jest sałata masłowa, ale powoli zaczynamy doceniać właściwości sałaty karbowanej, lodowej, czy rzymskiej. To bardzo zdrowe warzywo, a w dodatku mało kaloryczne, które nawet bez żadnych sosów czy dressingów smakuje wyśmienicie. Jedzcie sałatę – na zdrowie!

odmiany sałaty

 

Wciąż najpopularniejszym gatunkiem sałaty jest sałata masłowa, ale powoli zaczynamy doceniać właściwości sałaty karbowanej, lodowej, czy rzymskiej. To bardzo zdrowe warzywo, a w dodatku mało kaloryczne, które nawet bez żadnych sosów czy dressingów smakuje wyśmienicie. Jedzcie sałatę – na zdrowie!

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share