Główna » Kulinarne sposoby » Cukinia faszerowana kurczakiem

Cukinia faszerowana kurczakiem

To danie, to mistrzostwo świata. Przepyszne jest, no i nie muszę chyba powtarzać do znudzenia, że znów w wersji fit? Na pewno nie ostatni raz przygotowałam je na obiad. Cukinia faszerowana kurczakiem z pomidorami, podaję przepis.

Cukinia faszerowana kurczakiem- czego potrzebujemy?

  • 1 średniej wielkości cukinia – to będzie ilość na jedną dużą porcję, albo na dwie małe
  • 1 pomidor – dojrzały
  • pierś z kurczaka – pojedyńcza
  • szczypior i cebula dymka
  • sól do smaku
  • trochę serka wiejskiego light na górą – w zamian za żółty czy mozarellę

Cukinia faszerowana kurczakiem – jak zrobić?

Cukinię dokładnie myjemy, ale nie ma potrzeby obierania jej ze skórki. Wystarczy, że odkroisz końcówki. Później wydrąższ z niej miąższ – oczywiście po przekrojeniu na dwie, równe połowy. Wydrąż tak dużo, jak tylko się da uważając przy okazji, żeby nie zrobić w warzywie dziur.

Odstaw na bok i pokroj w drobną kosteczkę pierś z kurczaka. Wrzuć na patelnię, na której wcześniej rozpuścisz pół łyżeczki oleju kokosowego – nie przypala, i jest najzdrowszy. Podsmaż trochę, dotaj pokrojoną cebulkę a po 3-4 minutach dorzuć jeszcze pomidora – obranego ze skórki i drobno pokrojonego. Na koniec jeszcze cukinia – wszystko co wygrzebałaś ze środka. Też drobno posiekane. Dopraw solą do smaku, i odczekaj aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia.

Co jeszce zrobić z cukinii? Placuszki z cukinią – fit przepis

Teraz wysmaruj cukinię z zewnętrznej strony oliwą – odrobinkę, a do środka włóż przygotowany farsz. Na górę jeszcze trochę ziarenek serka grani w opcji light – rozpuści się tak jak ser żółty i z powodzeniem go zastąpi. No i wjazd do piekarnika. 190 stopni, jakieś pół godziny, na grzałkę góra i dół – ale bez termoobiegu.

Po tym czasie można wyjąć cukinię i ułożyć na talerzu. Zanim zjesz, posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO.

nadziewana cukinia

zapiekana cukinia

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Komentarze 13 komentarzy

  1. Żyć nie umierać napisał(a):

    Trochę zmodernizowałam przepis pod nas i smakowało rewelacyjnie 🙂
    http://zycnieumieracania.blogspot.com/2016/07/faszerowana-cukinia-pycha.html

  2. Super danie, robię bardzo podobne, tylko faszeruje mielonym indykiem. Od czasu do czasu robie też wersje wegetariańską z pieczarkami. Piękne zdjęcia.

  3. Ola napisał(a):

    uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ta brzmi pycha! no i duuuużo sera 😀
    świetne przepisy!

  4. Yolsh napisał(a):

    A ja dzisiaj tylko zapiekłam. Nie miałam pomysłu czym nafaszerować, przepis do mnie przemawia.

  5. rabarbarowo napisał(a):

    Uwielbiam faszerowaną cukinię w każdej postaci <3

  6. Madame Malonka napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie. Szukam właśnie pomysłu na coś nowego na obiad w tym tygodniu, wpada więc na listę 🙂

  7. Matka na Szczycie napisał(a):

    Uwielbiam faszerowaną cukinię, choć wolę wersję z wołowiną, bo za kurczakiem nie przepadam.

  8. […] spaghetti z cukinii. Smak tego warzywa (oraz jego cenę w okresie letnim) doceniłam już dawno. Faszerowana cukinia na stałe zagościła u mnie na podium jedzeniowych smakowitości, były też cukiniowe placuszki, […]

  9. Rebel napisał(a):

    O rany, uwielbiam to danie! Trafiłaś w sedno.

  10. […] pizza z cukinii , Spaghetti z cukinii, Cukinia faszerowana kurczakiem , Placuszki z […]

  11. Karola napisał(a):

    Mi średnio smakowało :/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share