Główna » Kulinarne sposoby » Bezy – łatwe ciastka bez mąki

Bezy – łatwe ciastka bez mąki

Moda teraz panuje na zdrowe jedzenie, ciastka z założenia do zdrowego jedzenia nie należą… Ale kto nie lubi ubitego z cukrem białka kurzego wysuszonego w piekarniku zwanego bezą. Oto prosty sposób na szybkie słodkości.

Nie ma praktycznie żadnej filozofii w przygotowaniu. To są naprawdę łatwe ciastka. Zawierają co prawda sporo cukru, ale prócz niego i białka z kurzego jaja nie ma w nich żadnych innych składników. Można dodać aromatu wanilii jeśli ktoś lubi, w postaci cukru wanilinowego lub startej laski wanilii, nie dodawałbym olejku waniliowego, bo piana się nie ubije, ale o tym za chwilę.

Bezy – składniki

  • białko jaja kurzego
  • cukier – proporcja mniej więcej 50 gramów cukru na białko z jednego jaja
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy lub laska wanilii do smaku





bezy-latwe-ciastka-bez-maki

Bezy – przygotowanie

Nie ma szans, żeby tak łatwe ciastka się nie udały. Jednak trzeba kilku zasad przestrzegać. Ważne jest by miska, w której będziesz ubijać pianę z białek była czysta i sucha. Najlepiej niech będzie szklana, bo te wszystkie pojemniki z tworzyw sztucznych ciężko jest dokładnie odtłuścić, a tłuszcz sprawi, że białko się nie ubije, to samo sprawi pozostawiona woda w misce. Dlatego ma być szklane, czyste i suche. Bez dyskusji.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem i ewentualnym aromatem – i tu znowu uwaga, jeśli chcesz mieć te zdrowe ciastka, nie dodawaj aromatów na oleju bo możesz się pożegnać z pianą.

Gdy piana jest sztywna, lśniąca i nie wypada z miski po przekręceniu jej do góry nogami, wyciśnij dowolnej wielkości i kształtu kupki słodkiej piany na blachę wyłożoną pergaminem i susz w piekarniku w temperaturze 120 stopni nawet do godziny. Czas suszenia zależy od wielkości uformowanych ciastek.

Z grubsza to by było na tyle, jeśli chodzi o przygotowanie tych ciastek bez mąki. Potem już tylko niech wystygną. Aha, i trzymaj je w jakimś szczelnym pojemniku, zanim nie znikną w brzuchach głodomorów, bo jak naciągną wilgoci to staną się papciowate. SMACZNEGO!

bezy-latwe-ciastka

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share