Główna » Kulinarne sposoby » Ajwar – bakłażan i papryka inaczej

Ajwar – bakłażan i papryka inaczej

Pomysłów na słodką paprykę są miliony, ale ta pasta z papryki, to genialność sama w sobie. Nadaje się jako zimny dip na imprezę, jako składnik sosów do sałatek, jako pasta na kanapkę, wreszcie jako część marynaty, lub marynata sama w sobie do mięs duszonych, czy pieczonych. Uwielbiam ją po prostu.

Pasta ajwar czyli warzywny przysmak kuchni bałkańskiej. Mógłbym tu godzinami rozpisywać się jakie pyszne jest, ale zamiast tego po prostu napiszę co jest potrzebne by powstała ta pasta z bakłażana. Niektórzy zamiast bakłażana kabaczka używają. Ale pozostaniemy wierni psiance podłużnej (to prawidłowa botaniczna nazwa bakłażana jest). Tutaj znajdziesz przepis na Szakszukę z wykorzystaniem tej pysznej pasty: KLIK.

Pasta ajwar – składniki

  • świeża czerwona papryka – trzy sztuki całkiem spore
  • świeże pomidory – dwa całkiem spore, lub cztery niewielkie
  • bakłażan – jedna sztuka
  • cebula – jedna
  • świeża papryczka chilli
  • koncentrat pomidorowy – taki mikro słoiczek O TAKI –> KLIK
  • olej – trochę
  • sól, pieprz – do smaku
  • mielona ostra i słodka papryka





ajwar

Pasta ajwar – przygotowanie

Piekarnik nastaw na jakieś 200 stopni. Nakłutego widelcem bakłażana oraz przekrojone na pół i wydrążone papryki upiecz. Przewracaj je od czasu do czasu i piecz tak długo, aż skórka papryk zrobi się czarna.

pasta z bakłażana

Upieczone i jeszcze ciepłe papryki włóż do jakiegoś niewielkiego naczynia i przykryj folią. Mówią żeby do woreczka wkładać, ale to nieporęczne jest dlatego ja wkładam do szklanej miski i przykrywam folią, zasada jest taka, że ma być szczelnie, by papryki się zaparzyły, co pozwoli pozbyć się skóry. Bakłażana ostudzonego pokrój razem ze skórą na niewielkie kawałki.

pasta z papryki

Pomidory sparz i pozbaw skóry. Pokrojoną cebulkę podduś na oleju, dodaj bakłażana, drobno pokrojona paprykę i pomidory też. Duś jakiś czas pod przykryciem, dopraw solą i pieprzem, potem redukuj jakiś czas bez przykrycia.

ajwar-baklazan

Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, ja akurat dałem w tym przypadku marynowaną jalapeno i dałem jej całkiem sporo, bo lubię ostro, ty daj tyle ile lubisz. Zmiksuj wszystko porządnie. Dodaj koncentrat pomidorowy i mielone papryki do smaku. Gotuj redukując tak długo, aż pasta będzie spadać z łyżki (najlepiej drewnianej) płatami – wtedy jej konsystencja będzie najlepsza. Dopraw na koniec solą do smaku. Jeśli chcesz ją trzymać w słoikach to pasteryzuj około kwadransa. SMACZNEGO!

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share