Główna » Fit sposoby » 7 pomysłów na to czym zastąpić cukier

7 pomysłów na to czym zastąpić cukier

Cukier, to białe zło i chociaż potrafi osłodzić nawet najbardziej gorzkie chwile, to lepiej się go wystrzegać. Ale możesz używać czegoś zamiast cukru. I wcale nie będziesz musiała się zastanawiać czym zastąpić słodycze. Czym zastąpić cukier? Koniecznie przeczytaj!

Czy Wiesz, ile cukru w ciągu roku spożywa przeciętny mieszkaniec naszego kraju? Nie zgadniesz, bo dla nas to była również szokująca informacja. Otóż okazuje się, że jest to aż 40 kilogramów (!). Straszliwe dużo. No tak.. ale tu łyżeczka cukru do herbaty, tam do kawy, a tu znów słodki budyń albo kawałek ciasta – nazbiera się, prawda? A cukier zakwasza organizm, a wówczas tracimy niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania organizmu wapń. Co zatem – zamiast cukru – możemy spożywać zupełnie bezpiecznie?

Czym zastąpić cukier?

A na przykład miodem. Kalorii ma on wprawdzie więcej, niż nasz biały nieprzyjaciel, za to dzięki zawartości enzymów i zróżnicowanych minerałów równowaga mineralna naszego organizmu nie zostaje zachwiana.

Stewia

Jest to rodzaj słodziku – okropnie słodkiego. Potrafisz sobie wyobrazić, że stewia jest słodsza od cukru o jakieś trzysta razy? Fajną informacją jest również fakt, że nie mamy w tym przypadku do czynienia z żadnymi kaloriami – absolutnie. Nie należy może do najtańszych ale musisz wziąć pod uwagę, że jedna łyżeczka stewii jest tak naprawdę odpowiednikiem całej szklanki cukru – robi wrażenie, prawda? Można ją kupić przez Internet, albo w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością. Chociaż i w zwykłych supermarketach coraz więcej teraz stoisk z żywnością , BIO, Eko i tą zdrową.

stewia

Ksylitol – właściwości

Wytwarza się go kory brzozy i jest prawie o połowę mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru. Dodatkowo, zawiera też prawie o 80 procent mniej węglowodanów. No i indeks glikemiczny – ma 9 razy niższy. Można go wykorzystywać do słodzenia zimnych i ciepłych napojów, do osładzania domowych wypieków- z wyjątkiem tych z dodatkiem drożdży. Z powodzeniem zastępuje tradycyjny cukier.

ksylitol

Syrop klonowy

Znają go chyba wszyscy, ale głównie z amerykańskich filmów, gdzie jest nałogowo dodawany do naleśników. Sprawdza się także w przypadku innych deserów i ciast, ale również jako dodatek na przykład do mięs. Musisz jednak uważać, by kupić oryginalny produkt, podróbki są znacznie tańsze, ale nie mają nic wspólnego z oryginałem i taki syrop klonowy może Tobie zaszkodzić.

syrop klonowy

Słód

Słody zbożowe są dość popularne. Możemy kupić jęczmienny, albo ryżowy. Dzięki ich spożyciu poprawimy trawienie, wzmocnimy żołądek, ale też oczyścimy drogi pokarmowe.

słód

Syrop z agawy

Wytwarza się go z kaktusa, stąd też miejsce jego pochodzenia to odległy Meksyk. W smaku jest dość podobny do miodu – takie rzadkiego, nawet rozrzedzonego. Warto korzystać z syropu z agawy, ponieważ zawiera on inulinę, która jest naturalnym probiotykiem a ten, jak wiadomo, ma bardzo korzystny wpływ zarówno na nasz układ odpornościowy jak i pokarmowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czym zastąpić słodycze? Suszone owoce!

Jeżeli nie lubisz zamienników cukru – wszystkie mają zazwyczaj swój charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada, nie musisz żegnać się ze słodkim smakiem. Czym zastąpić słodycze? Idealne będą na przykład suszone owoce. Możesz kupić w sklepie gotowe, lub przygotować je samodzielnie – wystarczy niewielkich rozmiarów suszarka na prąd, bądź tradycyjne piekarnik i blacha.

suszone owoce

Potrzebujemy cukrów do prawidłowego funkcjonowania organizmu jednak te przetworzone nie są dla nas dobre, dlatego warto spożywać raczej ich zdrowe zamienniki.

Share
Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share