Główna » Domowe sposoby » 3 najlepsze przepisy na domowy pasztet

3 najlepsze przepisy na domowy pasztet

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy pasztet. Jest aromatyczny, świeży oraz łatwy do rozsmarowania i zdecydowanie lepiej smakuje na kanapkach niż niejedna wędlina czy ser. Od dłuższego czasu chcesz przygotować domowy pasztet, ale obawiasz się, że sobie nie poradzisz? A może po prostu nie masz dobrej receptury? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym tekstem! Przedstawiamy w nim 3 najlepsze przepisy na domowe pasztety.

Pasztet z leśnymi grzybami

Jesień to czas grzybów! Warto więc użyć ich do pasztetu. Zanim jednak będziesz mogła smacznie zajadać się przygotowanym przez Ciebie danie, musisz udać się na nieco większe zakupy. Potrzebujesz przede wszystkim ok. 2,5 kg mięsa (może być wołowe, wieprzowe lub drobiowe), 0,5 kg wątróbki, 3 cebule, 10 dag suszonych grzybów, 6 jajek, 2 pietruszki, 2 marchewki, selera, bułki tartej oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz i liście laurowe. Zacznij od zagotowania wody z jarzynami, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Wrzątek posól i dodaj mięso. W międzyczasie namocz i posól grzyby oraz podsmaż wątróbkę z pokrojoną w pióra cebulą. Ugotowane mięso, grzyby, warzywa i wątróbkę zmiel na maszynce do mięsa (najlepiej dwukrotnie). Na koniec dodaj żółtka z przyprawami i wymieszaj. Białka ubij w osobnej miseczce i połącz z masą. Całość przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Piecz w temperaturze 180ºC przez nieco ponad godzinę.

Domowy pasztet z cieciorki

Nie jesteś zwolenniczką mięsnych pasztetów? A może liczysz kalorie? W takim razie idealnym rozwiązaniem dla Ciebie będzie pasztet z cieciorki. Chcesz, żeby był zdrowy i beztłuszczowy jak ten z http://www.primavika.pl/? Przygotuj 1,5 szklanki suchej cieciorki (ta w puszcze jest niewskazana), 2 marchewki, garść nasion słonecznika, 1 pietruszkę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebulę, kawałek selera, trochę oleju (nie za dużo, maksymalnie 1,5 łyżeczki), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki kaszy manny oraz jajko. Pamiętaj, żeby dzień wcześniej namoczyć cieciorkę! Jeśli tego nie zrobisz, pasztet się nie uda, bo będzie zbyt twardy. Gdy ciecierzyca będzie miękka ugotuj ją w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W wolnej chwili, w osobnym garnku, ugotuj warzywa – marchew, pietruszkę, cebulę i seler. Następnie zmiksuj je na gładką masę z cieciorką, jajkiem, kaszą manną, olejem, przyprawami (curry, pieprzem, ostrą papryką i solą) oraz koncentratem pomidorowym. Całość posyp ziarnami słonecznika i piecz ok. 45 minut.

Domowy pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Lubisz połączenie tradycji i nowoczesności? Spróbuj pasztetu w stylu śródziemnomorskim! Przygotuj 2 filety z kurczaka, 4 podudzia drobiowe, słoik oliwek bez pestek (mogą być zarówno zielone, jak i czarne), słoik suszonych pomidorów (mogą być też kupowane na wagę), cebulę, bułkę, 3 jajka, szczyptę tymianku, oliwę, pieprz i sól. Mięso posól i obsmaż partiami na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso będzie miało złoty kolor dodaj trochę wody i duś co najmniej przez godzinę. W międzyczasie zeszklij cebulę, a pomidory i oliwki posiekaj. Mięso już jest gotowe? Przestudź je, a w sosie, który został z jego duszenia namocz bułkę krajzerkę. Kurczaka z miękką bułką zmiel na maszynce na małych oczkach. Do uzyskanej masy dodaj resztę składników – pomidory, oliwki, cebulę, tymianek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jajka. Całość piecz przez ok. 1,5 godziny.

 

Author: Ośmiornica Matylda
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *